Vindt een geschikte architect in de regio

Vergelijk geheel gratis en vrijblijvend architecten en bespaar direct op de kosten!

Kosten architect

Er zijn een heleboel prachtige woningen te koop vandaag de dag, maar toch kan het zo zijn dat je niet helemaal kunt vinden wat jij zoekt. Er zijn namelijk zoveel verschillende opties, dat de kans dat alles precies klopt niet altijd even groot is. Je kunt er dan voor kiezen om een architect in te huren. Een architect kan ervoor zorgen dat jouw wensen en eisen allemaal mee worden genomen bij het ontwerp van een woning. Als je bijvoorbeeld een tuin wilt hebben, een zolder, een schuur en een open haard, dan kan een architect dit voor jou ontwerpen. Mocht je dus overwegen om je eigen woning te laten bouwen, dan is het van groot belang dat je een goede architect inschakelt.

Goedkope en dure architecten

Zoals met alle beroepen heb je een aantal mensen die er ongelooflijk goed in zijn en een aantal mensen die er ietsje minder goed in zijn. Dit betekent overigens niet dat architecten die misschien niet als de beste van het beste bekend staan geen mooie dingen kunnen maken. Over het algemeen geldt dat dure architecten algemeen bekend staan om hun mooie ontwerpen, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen zo. De een vindt iets anders mooi dan de ander. Daarom is het hoe dan ook belangrijk om te kiezen voor een architect die echt kan maken en ontwerpen wat jij wilt.

Wat is het uurtarief van een architect?

Aangezien er allemaal verschillende architecten zijn, zijn alle prijzen ook net een beetje anders. Daarom is het ook niet heel makkelijk om iets te zeggen over de prijs die je zult moeten gaan betalen. Wel kan er een beetje een schatting gegeven worden van wat je over het algemeen ongeveer kunt gaan verwachten. Dit staat hieronder gegeven:


TypeUurtarief
Goedkope architect75 euro per uur
Middelgroot architectenbureau100 tot 125 euro per uur
Zeer goede architect150 euro per uur

Hoeveel kost dit dan gemiddeld voor een hele woning?

Nu we een beetje weten wat de prijzen zijn per uur, kunnen we het gaan hebben over de prijzen waar je rekening mee zult moeten houden voor het ontwerpen van je gehele woning. Over het algemeen moet je dan denken aan prijzen van zo’n 4000 tot 8000 euro voor het ontwerp van je woning. Dit is misschien wel redelijk veel geld voor alleen het ontwerp van je huis, maar dit is wel enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je woning echt helemaal wordt zoals jij wil.

Wat zit er allemaal in de kosten?

Je vraagt je nu misschien af waar je dan eigenlijk voor betaalt. Een van de zaken waar je voor betaalt is natuurlijk het ontwerp. Dit is vaak goed voor zo’n 1000 tot 2500 euro. Daarnaast betaal je nog apart voor de bouwtekening. Dit kost zo’n 1500 tot 2500 euro. Verder wordt er vaak ook gerekend voor constructieberekeningen, zo’n 1000 tot 2000 euro, de EPC-berekeningen, zo’n 250 tot 500 euro, en de MPG-berekeningen, ook vaak weer zo’n 250 tot 500 euro.

Zijkant tekst.